Pieter Harrebomée

Pieter Harrebomée

Mannelijk 1871 - 1953  (82 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Alleen tekst    |    Register

Generatie: 1

  1. 1.  Pieter HarreboméePieter Harrebomée geboren 28 aug 1871, Buitenzorg, Java, Nederlands-Indië; overleden 23 nov 1953, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland; begraven 26 nov 1953, De Nieuwe Ooster, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.

    Pieter trouwt Wijnanda Susanna Cornelia Boom 18 okt 1900, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland. Wijnanda geboren 7 jun 1873, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland; overleden 29 nov 1938, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland; begraven 2 dec 1938, Begraafplaats Zorgvlied. [Gezinsblad]

    Kinderen:
    1. 2. Abraham Harrebomée  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven geboren 6 feb 1902, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland; overleden 3 mei 1947, Weesperkarspel, Noord-Holland, Nederland.


Generatie: 2

  1. 2.  Abraham HarreboméeAbraham Harrebomée Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) geboren 6 feb 1902, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland; overleden 3 mei 1947, Weesperkarspel, Noord-Holland, Nederland.

    Aantekeningen:

    "Kort nadat Nederland door de Duitsers was bezet, werd hij wederom lid van de NSB. Toen Sybren Tulp in april 1941 Versteeg was opgevolgd als hoofdcommissaris in Amsterdam, trok hij Harrebomée aan als tweede inspecteur bij het bureau Inlichtingendienst. Deze dienst werkte in de praktijk direct voor de Sicherheitsdienst (SD) en de Sicherheitspolizei (Sipo) en was onder meer belast met de opsporing van communisten. In mei 1943 werd hij benoemd tot korpschef van de politie in Velsen, waar hij tezamen met burgemeester Tjeerd van der Weide een waar schrikbewind uitoefende bij de opsporing van Joden en onderduikers, en van mensen die ervan verdacht werden lid te zijn van het verzet. Het Bijzonder Gerechtshof nam het hem bij zijn proces in het bijzonder kwalijk dat hij in Koog aan de Zaan een vierjarig jongetje had weggehaald bij een huisarts bij wie het door zijn joodse ouders was ondergebracht. Het kind stierf enkele weken later in kamp Westerbork. Aan het eind van zijn periode in Velsen liet Harrebomée een lijst opstellen van personen die terechtgesteld konden worden als vergelding voor aanslagen van het verzet, waardoor hij betrokken was bij de Silbertanne-moordaanslagen. In mei 1944 kreeg hij een administratieve functie bij het Directoraat-Generaal van Politie te Nijmegen." Bron: Wikipedia

    Overleden:
    Geëxecuteerd wegens oorlogsmisdaden.