23 oktober 2015

  Het was op een bijzondere dag in oktober 2015. Bijzonder omdat de zon scheen en bijzonder omdat het op de 23e was, mijn geboortedag. Het was alweer tientallen jaren geleden dat ik mijn verjaardag vierde en dus vierde ik hem in 2015 ook niet.

   Natuurlijk werd ik op die dag wel door velen gefeliciteerd en natuurlijk waardeer ik dat zeer. Om zeker te zijn van gelukwensen heb ik een belangrijke voorwaarde hiervoor gecreëerd en dat is het vermelden van mijn geboortedatum op Facebook. Op die manier kreeg ik op 23 oktober 2015 de felicitaties zonder daadwerkelijk mijn verjaardag te hoeven vieren.

  Waarom ben ik eigenlijk gestopt met het vieren van mijn verjaardag? Wat heeft me daartoe doen besluiten? Nu, dat komt omdat ik me uit de periode van mijn jeugd nauwelijks een verjaardag kan herinneren waarop het niet regende en/of stormde. Ik wist al wanneer ik op de heuglijke dag wakker werd, dat het weer ‘zo’n dag’ ging worden. Ik zag namelijk al aan de brandende straatlantaarn voor ons raam dat mijn verjaardag zich wederom in het duister zou afspelen en dat de verrassing van de dag, behalve natuurlijk het cadeau dat ik van mijn ouders zou krijgen, het weer zou zijn, waarbij ik niet de hoop had op een zonnetje, maar slechts hoopte dat het óf stormde óf regende, en in hemelsnaam niet beide te gelijk, want het was al zo’n duistere kutdag.

  De opwarming van de aarde heeft gezorgd voor steeds meer zonnige 23 oktoberdagen. Ik weet niet precies wanneer die klimatologische omslag kwam, maar ik vermoed dat het ongeveer tegelijkertijd was met de laatste Elfstedentocht. Ik wil de Friezen niet verder in een depressie praten, maar ik ben zelfs geneigd te zeggen: de allerlaatste Elfstedentocht.

   Ondanks dat het weer op 23 oktober beter is dan het ooit was in mijn jeugd, vier ik nog steeds mijn verjaardag niet. Enerzijds omdat ik het nu eenmaal niet meer gewend ben, maar anderzijds  omdat we dan voortaan de verjaardag vieren van Liam, mijn op 23 oktober 2015 geboren kleinzoon. Met heel veel plezier sta ik die dag aan hem af, want dankzij zijn komst is het altijd zonnig.

 

© Ronald E. Krancher, 2016.