Benidorm

Is het waar of is het een mythe? Loopt hier alleen maar oud vel rond ondersteund door looprekjes en rollators of rondtoerend in scootmobiels, of is dat een beeld dat door de jaren heen is opgeroepen door jaloerse lieden die nog niet aan hun pensioen toe zijn en balen dat, in hun ogen, de straten gedomineerd worden door ultra-senioren in fel gekleurde te korte bloemetjes jurkjes en te strakke of juist veel te ruim zittende sportbroekjes?

Zittend aan ons tafeltje, op een terras aan de rand van het brede strand van Poniente, luisterden we naar het gezang van een aantal Spaanse mannen op leeftijd, die werden aangemoedigd door een grote groep schaars geklede, voornamelijk vrouwelijke pensionado’s. Het plezier straalde er vanaf. Het klonk goed. Soms een beetje vals, maar niemand die daar om leek te malen. Plezier alom. Iets verderop deed een andere grote groep van voornamelijk vrouwen mee met de ochtendgymnastiek en ook daar straalde het plezier vanaf. Gelukkig zat ik ver genoeg van deze overactievelingen vandaan om er niet moe van te worden, want per slot van rekening ben ik op werkvakantie en niet op bootcamp.

De hele dag horen we sirenes van af en aan rijdende ziekenwagens. Gebeuren hier dan zoveel ongelukken? We denken dat dat wel meevalt. Waarschijnlijker is het dat door de warmte de oudjes bij bosjes, als van het dak vallende musjes, omvallen. Verder zien we ook opvallend veel politiewagens heen en weer rijden langs de boulevard en iedere keer wanneer de hermandad langsrijdt zie je de hangouderen met een slakkengang uit elkaar stuiven om iets verderop weer te hergroeperen. Samen met de hangouderen verplaatsen zich ook de balletje-balletje criminelen, hun onuitputtelijke bron van inkomsten volgend. Deze lieden weten dat oudjes die doorkrijgen dat ze zijn getild, meestal nog maar weinig tijd rest om de nieuw verworven kennis aan hun groepsgenoten door te geven, want Magere Hein ligt al een tijdje op de loer en slaat doorgaans toe wanneer zo’n oudje zich enorm opwindt bij het besef te zijn getild. Soms wint de ziekenwagen het van Magere Hein, maar vaak ook niet. De balletje-balletje criminelen weten dat en gaan door met het leegplukken van nieuwe slachtoffers.

Een nieuw fenomeen is de tandem-scootmobiel. Aan het stuur en de gashendel zit dan meestal een man en daarachter een vrouw. Dezelfde rolverdeling die ze vermoedelijk al veertig tot vijftig jaar hadden en die ze tot de dood willen volhouden of op z’n minst totdat de accu van het duo-karretje leeg is. Met een beetje mazzel valt hij dan stil vlak voor een terrasje en kan de vrouw de schade beperken met het voor haar man halen van een pint bier. Totdat Hitty terugkwam met een glas witte wijn en een pint bier, vermaakte ik me kostelijk met het kijken naar de langstrekkende colonnes en had intussen al uitgedokterd waar ik in de toekomst het beste onze tandem-scootmobiel kon parkeren. Ik hoop wel dat ik tegen die tijd nog kwiek genoeg ben om alleen maar voor de show in zo’n karretje rond te toeren, om langs die weg aansluiting te vinden met mijn leeftijdgenoten en ik hoop ook dat ik tegen die tijd nog genoeg helder van geest ben om niet in de balletje-balletje truc te trappen, want zoveel geld hebben we nu ook weer niet gespaard. Het zal gênant zijn wanneer de bank onze scootmobiel in beslag laat nemen en Hitty dat hele eind zal moeten lopen om mijn pint bier te halen.

Het is geen mythe! Het is waar dat Benidorm met name in de winter het domein is van vooral senioren en ultra-senioren. Geef de dames en heren eens ongelijk. In Nederland en de rest van Noord-Europa is het dan koud, nat en donker en kijken de meeste ouderen wel uit om zich buiten de deur te wagen. Behalve natuurlijk op dinsdagochtend: marktdag. Dan blokkeren de voornamelijk vrouwelijke marktbezoekers elke doorgang en steken zonder op of om te kijken de straten over. Dat geldt niet alleen voor de oudjes hoor. Dinsdag is het ‘Lady’s Day’. Vrouwen van alle leeftijden voelen zich dan blijkbaar meer senang op de straat dan op de stoep en je ziet peuters balancerend als op het slappe koord over de stoepranden lopen, terwijl hun moeders gezellig met elkaar keuvelend vooruit zijn gelopen, alsof er op dinsdagochtend geen gevaren van de weg zijn te vrezen.

Enfin: Ik begrijp heel goed dat men voor het warmere klimaat in Benidorm kiest. Ik zie dan ook vooral blije gezichten, van zich prima vermakende mensen. Hier gaan de oudjes wel de straat op en flaneren ze over de boulevard om te zien en te worden gezien. Hier zitten ze op terrasjes al voor elf uur aan een wijntje of drinken een biertje, maar hier bewegen ze ook meer dan thuis en wie weet blijven ze daardoor ook gezonder; ik zou bijna zeggen: ‘Strak van lijf en leden’, maar aan die overdrijving waag ik me niet (aan alle andere, zoals je kon lezen, trouwens wel).

Ron Krancher