Guns N’ Roses

In het prachtige en ruige Zuid-Arizona ontmoetten we Jay, een cowboy van de ‘Crazy T’ ranch. Jay is een aardige Clint Eastwood-achtige slungel. Hij oogt jonger dan de vierenvijftig jaren die hij oud is en hangt regelmatig rond in de Big Nose Kate, een bar in Tombstone. Ooit was de bar het eigendom van Kate, het vriendinnetje van Doc Holliday, die samen met Wyatt, Virgil en Morgan Earp een vuurgevecht voerde in de OK-Corral met de ‘Cowboys’ onder aanvoering van Ike Clanton. Nog steeds vinden de inwoners van Tombstone dat de ‘Cowboys’ door de Earps zijn vermoord. Volgens getuigen maakten de ‘Cowboys’ geen kans omdat Doc Holliday plotseling begon te schieten en de Earps het karwei afmaakten. Daar komt bij dat de ‘Cowboys’ uit Tombstone kwamen en de Earps niet. Op de begraafplaats ‘Boot Hill’ staat op de graven van de ‘Cowboys’ dan ook vermeld dat ze zijn vermoord. Dit in tegenstelling tot ‘gedood in een vuurgevecht’ dat op veel van de andere graven staat. In de jaren rond 1882 stierven er namelijk veel mannen in de straten van Tombstone.

De ‘Big Nose Kate’ was dus de bar van Doc Holliday’s vriendin Kate. Omdat Kate een nieuwsgierige jonge dame was kreeg ze de bijnaam ‘Big Nose Kate’. Sinds 1882 is er aan de bar niets veranderd. In deze voor het ‘Wilde Westen’ historische omgeving raakten we in gesprek met Jay, de Clint Eastwood look-a-like. Jay heeft al een wonderlijk leven achter de rug. Vooral zijn huwelijksleven was turbulent. Hij is nu voor de vijfde keer getrouwd. Op dit moment met Irene, een klein gezet vrouwtje met een, zoals Jay het omschrijft ‘hele grote bek’. Jay: “Ja, ik weet ze wel uit te pikken.”

Met z’n eerste vrouw trouwde hij stiekem in Mexico. Ze waren vijftien jaar oud en konden dus niet in Arizona trouwen. Eenmaal getrouwd maakten ze een baby in het eerste de beste hotelletje dat ze op de terugweg tegenkwamen. Dat was de voorwaarde van vrouw nummer één. Eerst trouwen en daarna… Weer terug in Arizona werd het stel onmiddellijk weer door de ouders gescheiden omdat een huwelijk tussen vijftienjarigen in Arizona ongeldig was, zelfs als het in Mexico was gesloten. Jay wist dat, maar ‘nummer één’ niet. Toen bleek dat ze van hem zwanger was mochten ze weer samenwonen en werd er door de beide ouders een huwelijksdatum geprikt. Het huwelijk ging uiteindelijk toch niet door. Jay werd door ‘nummer één’ in bed betrapt met een andere vrouw. ‘Nummer één’ trok woedend een revolver en zette dat tegen zijn slaap. Uiteindelijk redde Jay z’n leven door zich eruit te kletsen. De zoon die ze tijdens hun kortstondig samenzijn hadden geproduceerd pleegde twaalf jaar geleden een dubbele moord en wacht nu in een ‘dodencel’ op de voltrekking van het vonnis.

Vrouw ‘nummer twee’ was ook een dame met haar op de tanden. Ze hadden vaak ruzie en op een dag toen Jay zich in de badkamer omdraaide om weer de slaapkamer in te stappen kon hij nog net opzij springen. Het bleek dat ze hem aan het mes wilde rijgen. Ze wilde net toesteken. In de rug. Bovenhands. Met alle kracht.

Vrouw ‘nummer drie’ was volgens Jay een schat. Alleen bleek ze verliefd te zijn geworden op haar beste vriendin en de liefde bleek wederzijds. Jay maakte nog een korte tijd deel uit van het triootje, maar vond zijn bijrol maar niets en vertrok. Hun dochter en zoon zijn door de dames opgevoed. Inmiddels zijn de kinderen al ruim in de twintig. Hij ziet ze nooit en heeft ook geen contact meer met zijn ex. Ook de zoon uit z’n eerste huwelijk heeft hij nooit meer gezien.

Vrouw ‘nummer vier’ hield het vier jaar met hem uit. Of hij bij haar. Na vier jaar was ze zo zwaar alcoholist geworden dat de relatie niet meer te redden was. Ze werd in een kliniek opgenomen en hij vroeg de scheiding aan. Hij had haar in een kroeg ontmoet en samen belandden ze in het hotelletje naast de kroeg. Ze waren toen beiden ladderzat. Dát had hem toch iets moeten vertellen.

En nu is hij, zoals hij dat zegt: “bijzonder ongelukkig met Irene.”

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Writer/Anthropologist/Sociologist of Non-Western Societies) Tombstone, December 2009.