The most beautiful eyes

Ze was ongeveer een jaar of vijfenvijftig à achtenvijftig. Haar haar had de kleur van de prairie; botergeel met een tikje grijs. Ze had nog steeds een mooi fijn gezichtje, alhoewel de lijnen de jaren al duidelijk toonden. Je kon zien dat ze een schoonheid was geweest. Ze was ook nog steeds slank. Iets te slank naar mijn smaak, maar mijn voorkeur voor de ietwat vollere dames is bekend. Ik schrik niet zo snel van een pondje meer.

We liepen in de Saveway, een supermarkt in Bisbee, het mijnstadje vlakbij de grens met Mexico. We hadden op onze reis naar Tombstone inkopen gedaan bij de Saveway van Benson, en een aardige jongeman achter de kassa hielp ons aan de ‘Saveway kortingskaart’. Aangezien dat een behoorlijke smak geld scheelde deden we dus vanaf dat moment bijna al onze aankopen bij de Saveway. Waarom? Let op: Een ‘Gentleman Jack, rare Tennessee Whiskey’ kost normaal gesproken $34,99. Met de kortingskaart van Saveway kost het maar $20,99. Kijk, lezers, dat is dan plezierig nippen. En op de dag voor Thanksgiving ( de laatste donderdag van de maand november) kreeg ik voor die prijs zelfs een cadeauverpakking met twee prachtige glazen, die ik de dag na de feestdag verdubbelde tot vier. Verwar Gentleman Jack trouwens niet met een gewone Jack Daniel’s. De Gentleman Jack is voor fijnproevers. Daar komt geen splinter ijs aan te pas. En nippend uit de speciaal ontwikkelde glazen, waarop de met de hand gegraveerde tekst ‘Genleman Jack’ prijkt, smaakt het lichtgele, jaren gerijpte vocht nog beter. En geloof me; de jaren hebben hem goed gedaan.

We liepen dus in de Saveway van het mijnstadje Bisbee. De eerste keer dat ik haar tegenkwam keek ze me aan en glimlachte. Ik glimlachte terug en vervolgde m’n tocht door de winkel. Na een rondje door de winkel kwam ik terug op de plek waar ze naar me glimlachte en ontdekte dat ze daar nog steeds stond. Weer glimlachte ze naar me en natuurlijk glimlachte ik terug. Intussen drentelde een jongetje langs de diepvrieskast. Het jongetje, duidelijk ontstaan na een liefdevolle ontmoeting tussen een ‘African-American’ en een ‘Southern Belle’, rende op ons af en riep tegen de prairie-blonde schoonheid op leeftijd: “Grandma, grandma… look!” Hij liet haar een pakje uit de diepvries zien. Ze nam het van hem aan en stopte het in haar winkelwagen. Glimlachend liep ze van me vandaan.

Nadat Hitty en ik eindelijk de eieren die we zochten hadden gevonden en richting de kassa liepen kwamen we haar weer tegen. Ze hield ons staande en zei tegen Hitty, met haar ogen wijzend naar mij: “I have to say it honey, he has the most beautiful eyes I’ve ever seen.”

Ron Krancher

Copyright © Ronald E. Krancher (Scribent/Antropoloog/Niet-Westers Socioloog) Bisbee (USA), 27 november 2010.