Cartoixa d’Escaladei

Alleen de naam al, ‘Cartoixa d’Escaladei’.

Fantastisch!

In Catalunya, Noord-Spanje, staat het vervallen klooster ‘Cartoixa d’Escaladei’. Ish zou zeggen dat het een Gnap is. Een bouwval. Een ruïne.

Het begon, zo’n 25 jaar geleden, met het tellen van auto’s tijdens de lange ritten naar Spanje. Op een gegeven moment hadden we alle merken gehad en moest er iets anders worden verzonnen. Ish ( toen 5 jaar oud) vond dat we vanaf dat moment alle vrachtwagens met opleggers voor personenauto’s moesten gaan tellen. Ze noemde ze ‘Pangs’. Het werd dus: “Kijk een Pang!’ En uiteraard na een uur of wat: “Ik heb al vier Pangs gezien.”

Gelijktijdig gingen we ook alle ruïnes tellen die we onderweg tegenkwamen. Dat waren er nogal wat. Ish noemde ze ‘Gnaps’. Dus een Gnap is het omgekeerde van Pang. Confused?

Nog steeds noemen we een ruïne een Gnap en een oplegger met auto’s een Pang. Dus, in Noord-Spanje staat de Gnap ‘Cartoixa d’Escaladei’. Gelegen in een prachtig dal, omzoomd door wijn- en olijfgaarden. Het is niet gemakkelijk om er te komen, maar zeker wel de moeite waard. Zelfs eind november was de hemel er blauw en konden we de cabrio zonder kap rijden.

Cartoixa d'Escaladei

De bergen lijken er verdacht veel op de Rocky Mountains. Dezelfde structuur en kleur. Nooit gedacht dat we zo’n mooie plek als de Rocky’s ook in Europa zouden vinden. Zelfs op bepaalde plekken mooier, want hier liggen aan de voet van de klif ook wijn -en olijfgaarden. En er zijn prachtige wandelpaden, waar het goed toeven is bij een temperatuur van twintig graden.

Cartoixa d’Escaladei.

Een mooie plek met een mooie naam.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Non-Western Sociologist) December 2007