Charles Rennie Mackintosh

“Wat dachten jullie van Glasgow?” Han stuurde ons een mail met die vraag. We hadden afgesproken om samen een paar dagen ergens naar toe te gaan en Han en Jeroen kwamen met het voorstel om naar Glasgow te gaan. We zouden er gebouwen en interieurs gaan bekijken die ontworpen waren door Charles Rennie Mackintosh. Wie?

Hitty en ik hadden nog nooit van hem gehoord, maar Han en Jeroen waren zo aanstekelijk enthousiast, waardoor we nieuwsgierig werden naar deze Schotse ontwerper en architect. Op 7 juni 1868 in Glasgow geboren, behoorde Mackintosh tot de Glasgow Four. Hij ontwierp onder andere The Glasgow School of Art en The Hill House. Uiteraard hebben we samen deze architectonische kunstwerken bezocht en hebben we geluncht in The Willow Tearoom, met z’n typische Mackintosh Art Nouveau-stijl. Verder namen we een kijkje in The House for an Art Lover, met z’n prachtige eetsalon, waar de tafels gedekt klaar stonden voor een huwelijksfeest in Mackintosh-sfeer.House for an Art Lover

Al met al op vele niveaus een geslaagde trip. Glasgow is prachtig en relaxed en de rit die we samen maakten door de omgeving van deze Schotse stad gaf ons een goede eerste indruk van dit deel van Groot-Brittannië. Verder hebben we kennis gemaakt met het werk van een, tot dat moment, voor ons onbekende ontwerper en architect. Prachtig werk, dat we, zonder het aanstekelijk enthousiasme van Han en Jeroen, misschien nooit zouden hebben ontdekt. En natuurlijk tot slot het geweldige gezelschap waarmee we naar Glasgow waren gevlogen. Fijne mensen, waarvan er helaas niet zoveel zijn.

Al met al hebben we veel vergaard die trip. We zijn wéér rijker geworden.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Non-Western Sociologist) Weesp 2007