Een naar mannetje

“Hoe is het met Moos?” Kees had een kort en krachtig antwoord voor me. “Dood!” Hij nam het stompje sigaar uit z’n mond, pufte een wolkje rook uit en herhaalde z’n mededeling. “Dood. Hartstikke dood. De kaart hangt op het bord.”

“Dat heeft ie dan vlot gedaan,” zei ik harteloos. Even harteloos als dat ik me voelde. “Ja,” zei Kees. “Z’n zuster wilde het nog niet laten gebeuren, maar hij wilde al lang dood.” Wijzend naar een plek ergens verderop vervolgde Kees: “Die andere naarling is nu naar het afscheid van z’n vriend.” Hij begon alweer rood aan te lopen en dus was het tijd om z’n betoog af te breken. “Hoe was het ook alweer Kees; over de doden niets dan goeds?” Kees trok een grimas en antwoordde: “Ik heb nog nooit zo’n naar mannetje ontmoet.”

Moos was een klein mannetje met een hele grote bek. Het leek erop dat hij er groot plezier in had om conflicten te creeëren. Moos was vooral bezig met mensen op stang jagen. Hij scheen dat leuk te vinden. Hij leek er veel plezier in te hebben om iedereen te schofferen of langs slingse wegen te benadelen. Moos was een echte ouderwetse schoft. En nu is hij dood. Morsdood.

Iedereen wenste hem weg. Ver weg. Het is nooit goed om iemand dood te wensen. Dat deed dus ook niemand. Althans niet openlijk. Alhoewel ik me wel kan herinneren dat Moos meerdere malen met de dood is bedreigd. Nu Moos niet meer ademt blijft zijn makker in het kwaad alleen over. Waarschijnlijk gevaarlijker dan ooit.

Met Kees liep ik naar het overlijdensbericht op het bord. “O, heet hij eigenlijk Joop? Nooit geweten.” Kees lachte en zei: “Dat Moos hè, is van Sam en Moos. Je weet wel, van die moppen. Ik heb ‘m zo genoemd en iedereen aapte het na.” Echt weer iets voor Kees. Moos, pardon Joop, was een naar mannetje, maar wat z’n Jiddische achtergrond daar nou mee te maken had…  “Hoe vond hij dat zelf?” vroeg ik. “Ik bedoel wat vond hij van die bijnaam?”

Kees nam z’n stompje sigaar uit de mondhoek en zei: “Hij had niks te vinden, de rat!”

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Sociologist of Non-Western Societies) Weesp, November 2009.