Elvis

Dinerend met onze Thaise vriend Man bespraken we zijn relatie met het Thaise koningshuis. Het bleek dat Man en zijn vrouw Phum regelmatig contact hebben met de kroonprinses. Dat contact ontstond toen ze samenwerkten in een ‘Goede Doelen Organisatie’. Tijdens dat gesprekje kwamen we er achter dat de wereld inderdaad maar heel klein is.

Pierre, onze in Thailand wonende Brabantse vriend van Friese origine, meldde tussen neus en lippen door dat hij een keer de kapitein was geweest op het jacht van de oudste zoon van koning Bhumipol. Tijdens die trip werd Pierre, als kapitein zijnde, met alle egards behandeld. We dineerden dus in gezelschap van mensen die hooggeplaatste lieden kennen. Maar, is dat zo’n zeldzaamheid?

Ik denk van niet. Ik weet eigenlijk wel zeker van niet. Ik denk dat ieder mens wel iemand kent, die weer iemand anders kent, die een beroemdheid kent. Binnen zes, en vaak zelfs minder, van die stappen beland je bij een bekende persoon. Hetzij beroemd, hetzij berucht. Hetzij een schatje, hetzij een schoft.

Babuurstermolen, Jurrien Visser, 2005Een voorbeeldje: In Friesland, bij Tjerkwerd, staat de Babuurster molen. In het kleine witte molenaarshuisje is Hitty’s opa geboren. Hij woonde daar met z’n ouders en vier broers. Zijn vader zorgde als molenaar er voor dat het overtollige water uit het gebied werd weggepompt. Nu is de molen een monument dat in bezit is van en onderhouden wordt door de Vereniging Friese Molens. Omdat Hitty familie is van de ‘oude’ molenaar mogen we zonder toestemming het terrein van de molen en het huisje betreden en daar op een mooie zonnige dag genieten van een picknick.

De huidige amateur-molenaar is de heer Posthuma, een gepensioneerde adjudant van de marechaussee. De heer Posthuma was het hoofd van de paleisgarde op Paleis Soestdijk. In die functie had hij heel veel contact met leden van het koningshuis, met name met Prins Bernhard en Prinses Juliana. Uiteraard ook met hun kinderen en kleinkinderen. Die op hun beurt hebben weer hun ouders en grootouders gekend, zoals Prins Hendrik, Koningin Wilhelmina en Koningin Emma. Op die manier stappen we dus ook de geschiedenis in. Boeiend?

Dus, in dit geval ben ik in twee stappen al bij onze koninklijke familie beland. En, in drie stappen zit ik bij de rest van de ‘groten der aarde’, in het heden en zelfs in het verleden.

Ik ben nu al op drie manieren, binnen drie stappen, bij de ‘groten der aarde’ beland. Namelijk:

ten eerste via Man (onze Thaise vriend) –> de Thaise Kroonprinses –> de ‘groten der aarde’

ten tweede via Pierre –> Thaise Prins –> de ‘groten der aarde’

ten derde via meneer Posthuma –> Nederlands Koningshuis –> de ‘groten der aarde’.

Maar er zijn veel meer van die korte lijnen. Zo hebben Hitty, mijn moeder en ik, Schout-bij-nacht Van der Meer Mohr via mijn vader leren kennen. De Schout-bij-nacht was voorzitter van het organisatiecomité welke de Tromp-reünies organiseerde. Vanuit zijn militaire functie kende hij hoge officieren, ministers en leden van het Koninklijk Huis. En slechts één stap verder belanden we niet alleen bij namen als Churchill, Rooseveld, Nelson Mandela, Koningin Elisabeth en Vice-Admiraal Karel Doorman, maar ook bij lieden als Hitler, Stalin, Saddam Hoessein, Pol Pot… .

Binnenlands levert het contact met en Marion Bloem bijvoorbeeld tweedelijns contacten op met schrijvers, acteurs, musici en beeldend kunstenaars, die op hun beurt al het derdelijns contact kunnen zijn met binnenlandse -en buitenlandse ‘grootheden’. Marion, op haar beurt, staat via mij binnen drie stappen in contact met het Thaise -en Nederlandse Koningshuis en in vier stappen met de rest van de vorstenhuizen.

Tot slot nog een heel mooi voorbeeld:

Hitty’s Amerikaanse neef Art kent Kathy Westmoreland. Kathy is trouwens ook een nicht van Hitty en was ooit jarenlang dé achtergrondzangeres van Elvis Presley. Zij is het die met de hoge stem in ‘Are you lonesome tonight’ zingt, én onverstoorbaar doorzingt wanneer Elvis de tekst verandert in ‘…when I gaze at your bold head and wished you had hair’, om daarna in een niet te stoppen lachbui uit te barsten. Door de jaren heen raakten ze goed bevriend met elkaar.

Het volgende rijtje ontstaat dan: Ik ken Art en Art kent Kathy. Kathy op haar beurt kende Elvis en Elvis kende… . Binnen vier of vijf stappen ben ik weer bij andere beroemdheden zoals bijvoorbeeld Marilyn Monroe, John F. Kennedy en Frank Sinatra beland.

Zo eenvoudig is het. Zo kort zijn de lijnen. Degenen die míj kennen staan dus maar één stap verderaf van alle ‘groten der aarde’, óf juist een stap dichterbij.

Mochten er in je omgeving dus pochers zijn die op dat irritant, arrogante toontje vertellen dat ze ‘die en die’ kennen, doe dan met bovenstaande je profijt en… haal gewoon je schouders op.

Ron Krancher

 

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Non-Western Sociologist) Weesp 2005