Een wijntje bij het eten

Liggend tussen de wijnranken in de Champagne en genietend van de Franse zon, moest ik denken aan Keith Floyd, de exact een jaar geleden, veel te vroeg overleden Britse topkok. Het was een goed moment om weer even terug te denken aan Keith met z’n speciale, enthousiaste presentatiestijl.

Keith was naast Meesterkok ook een zware roker en een groot innemer van alcoholische dranken. Met name van wijn; het edele vocht. Toen ik nog een schotelantenne had kon ik ongeveer vijfhonderd televisieprogramma’s ontvangen. Op een dag trof ik op een zender een kookprogramma aan waarbij Keith Floyd de kijker vermaakte met z’n kookkunst en z’n humor. Hij presenteerde grappige en leerzame programma’s, waarvan ik toen een aantal heb kunnen zien. Vooral van ‘Floyd Uncorked’ heb ik erg genoten. De serie speelde zich af in Frankrijk. Keith trok daarin samen met J.P. ( een wijn expert) van wijnhuis naar wijnhuis en liet me genieten van de mooie beelden van Frankrijk. Door de programma’s van Keith werd ik zelfs verliefd op het land. Behalve dat ik genoot van de beelden van het Franse landschap, genoot ik ook van de beelden van een kokende Keith Floyd. Altijd vol humor en altijd met een glas wijn binnen handbereik.

Hij werd maar vijfenzestig jaar oud. Hij leed aan darmkanker. Het had gezien zijn levensstijl net zo goed longkanker of leverkanker kunnen zijn geweest. Net zo erg. Ook dodelijk. Maar Keith stierf niet aan de kanker. Hij stierf na een hartinfarct. Hij stierf thuis, in zijn huis op het door hem zo geliefde Franse platteland.

Hij was voor mij bijna een muze. Ik hou van Bourgondiërs. Keith Floyd heeft me vele uren van plezier verschaft. Ik hoef niet nog sneller te leven dan ik nu al doe, maar ik heb door hem, via z’n kookprogramma’s, zeer zeker wel geleerd om met nog meer plezier en passie te leven.

Liggend in het zonnetje, tussen de wijnranken van Bollinger en Moët & Chandon, dacht ik ook aan de fles champagne die Hitty en ik net hadden leeggeschonken. Mede dankzij Keith Floyd genieten we daar ten volle van. Hij liet ons niet alleen kennismaken met de schoonheid van het Franse platteland, maar hij leerde ons ook om nog meer te genieten van de geneugten van het leven. Zoals bijvoorbeeld van een glas champagne in de Champagne.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent / Anthropologist / Sociologist of Non-Western Societies) Chalôns en Champagne, september 14, 2010