Korp Khun Krap (dank u wel)

Dank jullie wel ‘Gelen’. Dankzij jullie bezetting van het internationale vliegveld van Bangkok zaten driehonderdduizend reizigers vast in Thailand. Ook wij kunnen niet op de geplande tijd terug naar ons koude kikkerlandje en moeten nu een week langer op Phuket blijven. Daarvoor onze hartelijke dank. We zullen deze tijd nuttig doorbrengen. Maar het wordt toch tijd dat iemand jullie de regels van de democratie uitlegt. Nu is het gelukt om met pakweg 20.000 mensen, een rechter zo ver te krijgen dat hij de partij van de ‘rode’ meerderheid dwingt tot ontbinding. Toegegeven hun leiders zijn inhalig en corrupt, maar toch…, ruim de helft van de kiezers heeft op die partij gestemd. Roepen dat er fraude is gepleegd en de straat op gaan om het hooggerechtshof, via het gijzelen van honderdduizenden toeristen en het kapen van achtentachtig vliegtuigen, tot andere gedachten te brengen, is niet de methode. Zo werkt democratie niet.

Doe het zoals wij het in Nederland doen. Breng je stem uit op een partij. Zie hoe al die partijen hun briefjes in een hoge hoed doen. Goed schudden. En…, daarna blijkt dat je stem plotseling een niet gewenste coalitie aan de macht heeft gebracht. Wij Nederlanders, krijgen na deze volksverlakkerij nog niet eens twintig man de straat op, om tegen onze nepdemocratie te demonstreren. En al zou het lukken om met pakweg 20.000 man Schiphol lam te leggen, zou in ons landje het hooggerechtshof een, in onze ogen, frauderende partij dan ontbinden? Nee, vermoedelijk geven ze de politie opdracht om iedereen er uit te meppen. Wij zullen het dus moeten blijven doen met nog meer idiote belastingen, krimpende pensioenen, langere arbeidsparticipatie, groeiende onveiligheid…

Dus daarom, wil ik de ‘gelen’ nogmaals hartelijk danken voor hún interpretatie van democratie. Het leverde ons een extra week op in dit paradijsje.

Korp Khun Krap.

Ron Krancher

Copyright © Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Non-Western Sociologist) Weesp 2008