Old Spice

“Hier, Ron. Een cadeautje.” Verbaasd nam ik het pakje van Art aan. Ik was nog lang niet jarig en ook had ik geen buitengewone prestatie geleverd om een cadeautje te hebben verdiend. Nieuwsgierig opende ik het pakje. “Waar heb ik dit aan te danken?” Hij haalde zijn schouders op en zei: “Zomaar. We zagen het in de winkel en dachten dat het wel iets voor jou was.” Vol verwachting keek hij toe terwijl ik het pakpapier verwijderde. Het was een doosje met daarin een ‘lekker geurtje’. Een after shave om precies te zijn.

Ik opende het flesje en deed wat van de Old Spice, want dat was het, op m’n gezicht. Hmm, rook wel lekker en ook wel vertrouwd. Hetzelfde luchtje dat mijn vader altijd ‘s ochtends na het scheren droeg. Dat luchtje hield bij hem stand tot het begin van de middag. Dat was het moment dat hij een halve teen knoflook nuttigde. Puur! Dat was volgens hem gezond. Zelfs de Old Spice moest het afleggen tegen de knoflookwalm die mijn vader de rest van de dag omringde.

“Dank je wel, Art. Dit luchtje doet me aan mijn vader denken. Hartstikke leuk.” Art, blij dat ik het cadeautje leuk vond, vertelde toen over zíjn vader en Old Spice. Grappig.

Ik draag nu regelmatig Old Spice. Natuurlijk wissel ik het ook af met de luchtjes die meer passen bij deze tijd, maar af en toe is het heerlijk om terug in het verleden te stappen. Mijn broertje en zusje merken het direct wanneer ik het draag. Ze snuffelen even en dan klinkt het: “Hé… pappa’s luchtje. Old Spice. Lekker!”

Old Spice is in Nederland niet meer in de winkel te koop. Ik heb na enig zoekwerk een internetwinkel gevonden die het merk nog wel levert. Ik sla nu de extra grote flessen per twee in. Je zal eens misgrijpen. Ik heb natuurlijk ook nog veel andere luchtjes op de plank staan. Stuk voor stuk eigentijds, behalve één. Ik heb nog één ander gedateerd luchtje waarvan ik de naam niet verklap. Als ik met dat luchtje op door de stad loop draaien de meeste vrouwen nieuwsgierig het hoofd naar me om. “Het is wel een erg aanwezig geurtje,” zei iemand een keer tegen me. “Eigenlijk wel een beetje een hoerig geurtje.”

Ach ja, dan maar hoerig. Maar het werkt lekker wel.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Sociologist of Non-Western Societies) Weesp, September 2009.