Pater Noster

Ken je nog die open liften die aan één kabel hangend tegengesteld omhoog en omlaag gaan? Ik geloof niet dat die liften, omdat ze aan de instapkant niet worden afgesloten, nog in Nederland mogen worden gebruikt. Je ziet ze af en toe nog wel in die heerlijk nostalgische zwart/wit films. Zo’n lift heet een pater noster. Maar een pater noster kan ook de onderlijn van een werphengel zijn. Of een rakband; het lijntje tussen de uiteinden van de klauw van een gaffel, dat de klauw tegen de mast houdt en vaak is voorzien van klootjes. En wie weet heb je weleens in het Zuid-Afrikaanse dorp ‘Pater noster’ rondgelopen.

Een pater noster is ook een verticale omloopstelling voor goederen, een emmerbaggermolen en een rozenkrans. Deze vreemde combinatie is alleen te begrijpen wanneer je bedenkt dat ze – en dat geldt ook voor de open lift – uit een serie (een pater noster) bestaan. De rozenkrans (een serie van gebeden) komt nog het dichtst in de buurt van het Pater noster dat ik deze week na vele jaren weer hoorde. Sinds mijn in de kiem gesmoorde carrière als misdienaar, vervaagden meer en meer de klanken van het Pater noster. Vooral nadat ik zelfbeschikkingsrecht had verkregen werd ik steeds minder religieus en verdween de herinnering aan mijn tijd bij de nonnen in een lade die maar heel af en toe weer wordt opengetrokken. Zoals bijvoorbeeld gisteren gebeurde.

Tijdens de huwelijksplechtigheid van Esther en Olav werd de mis in het latijn gelezen en kreeg ik na vele jaren  deze ‘gouwe ouwe’ weer eens te horen.

Pater noster, qui es in caelis.

Sanctificetur nomen tuum.

Adveniat regnum tuum.

Fiat voluntas tua sicut in caelo, et in terra.

Panem nostrum cotidianum da nobis hodie

et dimitte nobis debita nostra,

sicut et nos dimittimus debitoribus nostris.

Et ne nos inducas in tentationem,

Sed libera nos a malo.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Sociologist of Non-Western Societies) Weesp, May 23, 2009