The Belly of the Beast

We reden door ‘Down Town’ Los Angeles; in een grote, zwarte, glimmende, verschrikkelijk dure Cadillac. Overal donkere mensen die in het duister van de invallende nacht op weg waren, of in lange rijen bij een uitgifte punt op een gratis maal stonden te wachten, of… in groepjes op de hoek van de straat stonden en met een schuin oog onze langsrijdende auto volgden. Ik voelde me er net zo op m’n gemak als in de duisternis van Amsterdam-Oost. Niet dus!

Voordat we in ‘the Belly of the Beast’ terecht kwamen hadden we de dure wijken van Beverly Hills doorkruist en onder andere ‘The Walk of Fame’ dat eindigt op Hollywood Boulevard, bezocht. Een groter contrast tussen Rodeo Drive ( de P.C. Hooftstraat van LA) en ‘The Belly’ bestaat niet. Of toch wel? Calcutta, in India, is zo’n stad vol contrasten. Extreem rijk tegenover extreem arm. Nog vele malen erger dan ‘DTLA’. Alleen heb ik me in Calcutta nooit zo bedreigd gevoeld, zo slecht op m’n gemak, als in de binnensteden van Los Angeles en de buitenwijken van Amsterdam. Ik bedenk me nu dat ook de ‘banlieue’, de buitenwijken van Parijs, ‘s avonds niet de fijnste plekken zijn om je te begeven. Wat daar in het donker rondhangt…

In ieder geval heeft de deprimerende atmosfeer van ‘DTLA’ een grote indruk op me achtergelaten. Na de glitter en glamour van Hollywood en Beverly Hills wordt je daar weer teruggezet in de realiteit van de dag. De lange rijen voor de loketten van de voedselbanken waren genoeg reden om ons weer eens onze zegeningen te laten tellen.

Dankzij de ‘State of the Art GPS’ van Art, kwamen we redelijk snel weer op de weg naar Orange County. De zwarte Cadillac bracht ons weer terug naar het prachtige huis op de top van de heuvel. Het huis met uitzicht over de vallei, waar Art’s glimmend zwarte statussymbool weer in de garage kon uitrusten voor een volgende geruisloze rit. We spraken met Art en Terry nog twee minuten over de ‘Belly of the Beast’, namen een Marguerita ( en nog één of twee) en spraken daarna enthousiast over al het moois dat we in Hollywood en omgeving hadden gezien.

Ja…, zo gaat dat.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Non-Western Sociologist) Weesp 2006