The Big Doerian

Uit het raampje van het vliegtuig kijkend zag ik beneden me de stad Jakarta liggen. In al z’n chaos. We draaiden al een tijdje rondjes boven de stad. We mochten van de verkeersleiding nog niet landen en zaten net als de andere vliegtuigen in een parkeerbaan. Waarom? Macet! File! Selamat Datang di Jakarta. Welkom in Jakarta oftewel ‘The Big Doerian’.

Voor degenen die niet weten wat een doerian is: Het is een heerlijke vrucht (schijnt het, want ik heb nooit het lef gehad om ervan te proeven) die ongelooflijk stinkt. En neem van mij aan dat die bijnaam voor Jakarta klopt. Behalve dan dat ik van Jakarta al heel vaak heb mogen proeven.

We komen net uit Phuket en zijn nu voor zes dagen in Jakarta. Daarna keren we nog even terug naar Phuket, voordat we naar Birma vertrekken. We zijn nu op bezoek bij Ed, Nan, Loekie en Rik. Eigenlijk zijn we niet op bezoek. Eigenlijk zijn we even thuis. Lekker even bijpraten en genietend van hun gezelschap. Natuurlijk gaan we ook nog even naar het VOC gebouw om daar op het terras een biertje te drinken met uitzicht op het oudste gedeelte van de stad. En natuurlijk gaan we ook nog even rondzwerven in ‘onze’ oude buurt bij Jalan Jaksa dalam timur; de buurt bij de Theresiakerk waar we veel hebben meegemaakt. Veel van onze reizen door Indonesie begonnen namelijk bij Hostel Borneo.

Maar ach, dat was toen! Het is nu veel gemakkelijker voor ons om rond te reizen. Tegenwoordig zijn we in een paar uurtjes op de plekken waar we in de jaren tachtig/negentig nog dagen voor moesten reizen. We moesten toen tijdens het reizen ook behoorlijk afzien. Maar het was wel de manier om mensen te ontmoeten en een manier om in vreemde situaties te belanden.

Nogmaals, dat was toen!

Voorlopig zijn we heel tevreden met het op retro-koloniale wijze in de achtertuin zitten bij Ed en Nan, waarbij een fijn gesprek op z’n tijd zal worden afgewisseld met een plons in het zwembad, gevolgd door een dutje.

Ron Krancher

Copyright © by Ronald E. Krancher (Scribent/Anthropologist/Sociologist of Non-Western Societies) Jakarta, 17 February 2010