Gunturweg 82

Gunturweg 82 (Batavia circa 1937 / Jakarta 1988)

 Het huis van Paul Alexander Kouthoofd en Emma Charlotte Sell.

In 1988 reisden Hitty, Aïsha en ik gedurende een jaar door Thailand, Maleisië en Indonesië. In Jakarta bezochten we dat jaar ook de woning waar ooit, in het Nederlands-Indië van de jaren dertig, mijn moeder, haar zusters, broers en hun ouders – Paul Alexander Kouthoofd en Emma Charlotte Sell – hebben gewoond.

Via tante Stella kwamen we in contact met Ibu Sulasikin, de bewoonster van het huis op Gunturweg 82. Volgens Ibu Sulasikin was het huis nog in precies dezelfde staat als in de tijd dat het gezin van opa en oma daar woonde. Zelfs de indeling was onveranderd. Mevrouw was zo vriendelijk om ons rond te leiden en vond het goed dat ik binnen enkele opnames maakte. Ik mocht zelfs haar slaapkamer filmen; ooit de slaapkamer van oom Hanny, die helaas al in 1939 op zestienjarige leeftijd overleed.

Toen ik over de drempel stapte had ik het gevoel dat ik terug ging in de tijd. Het was geweldig dat ik mocht rondlopen waar ooit het gezin van mijn opa en oma leefde. Ik liep waar ooit de kinderen zittend aan de eettafel hun huiswerk maakten of in de huiskamer roddelden over klasgenootjes. En zittend op het kleine terras voor het huis stelde ik me voor hoe ze in de tuin ravotten totdat oma hen binnenriep omdat het bedtijd was en, wanneer de kinderen niet direct luisterden, hen aanspoorde met de woorden: “Opschieten! Het wordt al donker! Straks komt de kuntil anak!”

Geniet van de beelden. Hopelijk voeren ze jullie ook mee naar de tijd dat onze ouders en grootouders daar rondliepen.